Publicatie: 29.04.2019
Auteur: Lars

Heerlijk die warme zomerdagen! Alleen zit u niet buiten op een terras, maar binnen op kantoor. En hoewel 28°C best aangenaam kan zijn vanop een terrasje, is dit niet het geval wanneer de temperaturen op de werkvloer hoog oplopen. Hoe houdt u het hoofd koel?

Een ideale werktemperatuur in de zomer ligt tussen 20 en 24 graden voor zittend werk. Maar op zonnige dagen komt op vele werkvloeren de thermometer daar ver bovenuit. Uit een studie van de Universiteit van Helsinki blijkt dat we minder productief en zelfs suf worden bij temperaturen boven de 25 graden. U kan lichte kleding aantrekken en regelmatig iets fris drinken, maar nog beter is om de warmte gewoon meteen uit het kantoor te weren.

Hoe voorkomt u té hoge temperaturen op de werkvloer?

Op zo’n hete zomerdagen kan het verleidelijk zijn om een raam te openen en een briesje binnen te laten. Helaas laat u op deze manier nét veel meer warme lucht binnen. Resultaat: de temperatuur stijgt en de productiviteit daalt. Gelukkig zijn er betere oplossingen.

Airconditioning op kantoor

Met airconditioning kunt u de temperatuur binnen heel stabiel houden. Airco’s zijn makkelijk instelbaar en alomtegenwoordig in grotere gebouwen en winkelcentra. Zo’n verkoelingssysteem kan in de zomer wel voor grote temperatuurverschillen zorgen. Uw lichaam kan hier minder goed op reageren, met verkoudheden tot gevolg. Bovendien vraagt zo’n installatie veel onderhoud en een vuile luchtfilter is een hel voor personen met allergieën. Een airconditioning verbruikt ook veel energie. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe hoger de kost dus. Al kunnen zonnepanelen hier eventueel een oplossing bieden.

Kwaliteitsvolle zonnewering

De meest efficiënte manier om de warmte buiten te houden, is de warme zonnestralen tegenhouden. Een goede zonwering (of zonnescreen) blokkeert de zonnestralen nog voor ze uw kantoor kunnen binnendringen. Én u behoudt nog steeds het zicht naar buiten.

Zonwering kan bovendien volledig geautomatiseerd worden met een druk op de knop, uw smartphone of via sensoren. Bij zonlicht gaan de screens naar beneden, bij teveel wind of storm rollen ze weer op. Zonnescreens vergen ook weinig onderhoud en zijn beschikbaar in verschillende kleuren zodat u deze perfect kan aanpassen aan uw smaak. Afhankelijk van het type doek, laat u meer of minder licht door.

U kunt zonnescreens meteen laten inbouwen (bij nieuwbouw) of laten toevoegen aan uw huidige gebouw. Zelfs grote oppervlaktes tot 6 meter breed of hoog kunnen met 1 screen bedekt worden. En uw energiefactuur, die blijft onder controle.

Extra tips om het hoofd koel te houden

Nog geen zonwering geïnstalleerd en toch het hoofd koel houden? Hier vindt u enkele praktische tips.

Water, water, water

Veel water drinken wordt op warme dagen zeker aangeraden. Door de warmte zweet u meer en droogt u uit. Dit resulteert in hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid … Niet bepaald een ideale situatie op de werkvloer. Plaats steeds een fles of glas water op uw bureau. Zo vergeet u niet te drinken. Extra verkoeling? Doe wat water in een sproeier en geniet van een verfrissend moment.

Luchtige kledij

Stoffen zoals linnen en katoen zijn ideaal voor hete dagen. Vermijd synthetische kledingstukken. Deze ademen niet goed en voelen warmer aan. Is het ‘s ochtends nog koeler? Werk dan met laagjes. U kunt steeds een trui of jasje uittrekken als de temperaturen verder oplopen.

Lichte maaltijd

Kies voor een lichte maaltijd met veel vochtrijke groenten (bijvoorbeeld komkommer, sla …). Vlees slaat u best even over. Het verteren van dierlijke eiwitten vraagt veel energie van ons lichaam.

Werk maken van een aangenaam klimaat op de werkvloer? Investeer in zonnescreens. Contacteer vandaag nog onze adviseurs voor meer informatie.

Aangenaam klimaat op de werkvloer
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure