Publicatie: 17.09.2019
Auteur: Lars

Als u in Vlaanderen bouwt of verbouwt, bent u verplicht om de energienormen te respecteren, ofwel de befaamde EPB-eisen.

EPB is de afkorting voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Die normen zijn ook de basis voor het EPC-certificaat dat u bij de aankoop van uw woning ongetwijfeld hebt gezien en ook in huis hebt liggen.

De energienormen bevatten verplichtingen op twee niveaus:

 1. Verplichtingen om uw energieverbruik van uw woning te beperken en te optimaliseren. Daarbij horen bijvoorbeeld:
  - Isolatie
  - Verwarmingsinstallatie
  - Beglazing
  - Zonnewinst
 2. Verplichtingen rond ventilatie voor een goed binnenklimaat en een gezonde woonst. Daarbij horen:
  - Ventilatiesystemen zoals rolluiken met regelbare toevoeropeningen
  - Oververhitting tegengaan (dat is nodig bij een nieuwbouw met veel isolatie in combinatie met zoninval langs grote raampartijen)

Overzicht van de huidige energienormen

Bron: www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/e-peil

Thermische isolatie

Dat heeft alles te maken met warmte vasthouden in huis. Sinds 2018 wordt daarvoor het S-peil gehanteerd voor nieuwbouwwoningen. Dat houdt rekening met:

 • Isolatie
 • Luchtdichtheid
 • Zonnewinsten
 • Beglazing
 • Beschaduwing
 • Thermische massa
 • Vormefficiëntie

Verder worden de U-waarden vermeld. Die worden wel voor alle bouw- en verbouwprojecten gehanteerd. De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde op specifieke delen van uw woning wordt doorgelaten.

Het komt er dus op neer dat u voor ingrepen zoals dakisolatie, nieuwe ramen, vloerisolatie of deuren en poorten kunt streven naar de U-waarden uit de tabel om zo goed mogelijk warmte vast te houden in uw woning.

Binnenklimaateisen

De binnenklimaateisen zorgen ervoor dat u gezond en in zuivere lucht kan wonen. Dat heeft dus alles te maken met ventilatie. Daar worden twee zaken onder begrepen:

 • De installatie van een ventilatiesysteem A, B, C of D. Welke letter een ventilatiesysteem krijgt, hangt louter af van of het lucht aan- en afvoert op natuurlijke en/of mechanische wijze. Ventilatie kan bijvoorbeeld ook in combinatie met rolluiken en screens. Daarvoor wijzen we graag op onze Rolvent®.
 • De oververhittingsindicator is in het leven geroepen om te voorkomen dat woningen te fel gaan opwarmen door bijvoorbeeld grote raampartijen met veel zon in combinatie met een doorgedreven isolatie van de woning. Het gebruik van zonwering zoals rolluiken en screens biedt dé oplossing. Ook de aanwezigheid van een ventilatiesysteem is vereist om tot een gezond binnenklimaat te komen.

Energieprestatie-eisen

Waar thermische isolatie zich focust op het vasthouden van warmte, gaan de energieprestatie-eisen vooral kijken naar het rendement van installaties en het gebruik van hernieuwbare energie. Dat vertrekt van het E-peil.

Het E-peil gaat er vanuit dat uw woning het hele jaar lang een temperatuur van 18°C moet behouden. Met die maatstaf wordt er bekeken hoeveel energie u iedere maand nodig heeft om te verwarmen en te koelen. Specifiek voor woningen wordt er ook gekeken hoeveel energie warm water en de werking van pompen en ventilatiesystemen maandelijks kost.

Inzake hernieuwbare energie wordt er bijvoorbeeld gekeken of u zonnepanelen, een warmtepomp of andere hernieuwbare energiebronnen hebt. Voor een nieuwbouw of een ingrijpende, energetische renovatie is een minimumaandeel hernieuwbare energie verplicht.

Wanneer is er sprake van een ingrijpende energetische renovatie?

Daar bestaat vaak wat onduidelijkheid over. In de regel is er sprake van een ingrijpende energetische renovatie wanneer:

 • U de technische installaties zoals verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig gaat vervangen
 • En daarbij ook minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil gaat (na)isoleren

De keuze van uw rolluiken en screens zal bijdragen tot de energieprestaties van uw woning. Zowel voor thermische isolatie, ventilatie als oververhitting zijn er systemen die een geschikte oplossing bieden. Meer weten? Vraag gerust advies bij ons!

De Vlaamse energienormen begrijpelijk uitgelegd
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure