Publicatie: 17.09.2019
Auteur: Lars

Een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk. Dat wist u natuurlijk al. Maar om dat te bereiken, moet u ook gezond wonen. Daarom kijken we in deze blog naar het binnenklimaat in uw woning en hoe u dat kan verbeteren.

Het is een feit dat de luchtkwaliteit in onze woningen niet altijd even goed is. Uit studies blijkt dat de buitenlucht een stuk gezonder is dan de binnenlucht. Een slecht binnenklimaat blijkt ook mee de oorzaak van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, huidaandoeningen, slecht slapen, astma, etc.

Als we onze tijd van wonen en werken samen gaan tellen, brengen we 90% van onze tijd binnen door. Dat illustreert meteen het belang van gezonde lucht thuis en op kantoor.

Waar moet u op letten voor gezonde lucht in huis?

Belangrijke factoren die het binnenklimaat in gebouwen beïnvloeden zijn onder meer onvoldoende ventilatie en te veel warmte in de woning. Dat zorgt voor een muffe en verontreinigde binnenlucht. U besteedt dus best voldoende aandacht aan ventilatie en warmte- en lichtregulatie.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor uw binnenklimaat. Maar daarom heeft u niet altijd per se een state-of-the-art ventilatiesysteem nodig in uw woning. Hoeveel ventilatie nodig is in de woning, hangt onder andere af van de thermische isolatie en de luchtdichtheid.

In een nieuwbouw is er bijvoorbeeld vaak heel veel aandacht voor isolatie. Er zal vaak ook gewerkt worden met grote raampartijen, waardoor het zonlicht volop binnenvalt in de woning. Dat werkt dan weer extra warmte in de hand. Bij renovaties zal het soms zo ver niet (kunnen) gaan. Dan is een meer bescheiden ventilatie vaak al voldoende.

Opbouwrolluiken mét ventilatierooster

Een handige oplossing om uw woning te ventileren, is om opbouwrolluiken met een geïntegreerd ventilatierooster te plaatsen. Bij Wilms hebben we daarvoor het systeem Rolvent® ontwikkeld: een opbouwrolluik waarbij in de rolluikkast een ventilatierooster is ingewerkt.

Het rooster is van buitenaf niet te zien en heeft vijf verschillende standen. Zo heeft u permanent een regelbare ventilatie, ook wanneer het rolluik gesloten is. Daarnaast is het wind- en waterdicht en kan het op vrijwel ieder raamtype worden geplaatst.

Licht en warmte reguleren

Ook de hoeveelheid zonlicht die de woning binnenvalt heeft een invloed op het binnenklimaat. Bij te weinig zon wordt het al snel fris, niet erg in de zomer natuurlijk, maar in de winter is het al wat vervelender. Maar ook te veel zon kan vervelende gevolgen hebben. Veel woningen zijn zo goed geïsoleerd dat het al snel te warm gaat worden binnen.

Rolluiken of screens met licht- en temperatuursensoren

Een oplossing tegen te warme woningen zijn rolluiken of screens die open of dicht gaan via een licht- of warmtesensor. Dat is bijzonder handig voor mensen die minder mobiel zijn en hun rolluiken daardoor moeilijker zelf kunnen bedienen. Maar ook wanneer u overdag afwezig bent, hoeft u daardoor ‘s avonds niet in een oven thuis te komen.

Meer weten hoe u uw binnenklimaat kunt verbeteren met behulp van rolluiken of screens? Neem gerust contact op met een adviseur.

Het binnenklimaat verbeteren in uw woning, hoe kan dat
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure