Publicatie: 19.09.2019
Auteur: Lars

Steeds vaker kiezen huiseigenaars voor rolluiken. Niet verwonderlijk, want kwalitatieve rolluiken bieden heel wat voordelen.

Ze zorgen voor een extra laag privacy en veiligheid. (Wist u dat in huizen met rolluiken veel moeilijker in te breken valt?)

Bovendien zorgen rolluiken voor koele ruimtes in de zomer door de warme zonnestralen tegen te houden. Zo bespaart u een hele hoop energiekosten uit. Ook voor uw nachtrust zijn rolluiken een zegen. U slaapt het best wanneer het donker en stil is. Met gewone gordijnen lukt het vaak niet om licht en geluid van buitenaf te weren. Kwalitatieve rolluiken laten geen licht door ‘s nachts en dempen het geluid van buitenaf. Zo is het makkelijker uw biologische klok te simuleren en een goede nachtrust te hebben.

Beslist u om rolluiken te installeren, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Afhankelijk van uw situatie kiest u een installatiesysteem, het materiaal en eventueel extra comfort. Welke mogelijkheden passen het beste bij uw noden? We geven u alvast enkele tips mee.

Bouwen of renoveren?

Bent u van plan om te bouwen? Denk dan zeker goed na over het al dan niet plaatsen van inbouwrolluiken. Deze rolluiken worden in de spouwmuur ingebouwd. Dankzij ons unieke ShutterX® systeem zijn onze inbouwrolluiken bovendien ook volledig luchtdicht. Er is geen perforatie meer van de binnenmuur én het rolluik is onzichtbaar vanaf de buitenzijde. De isolatie die wordt weggenomen voor de plaatsing wordt gecompenseerd door een composiet profiel achter de kast. Het rolluik wordt volledig onzichtbaar weggewerkt. Voor nieuwbouw zijn inbouwrolluiken zowel op esthetisch als duurzaam vlak de beste keuze.

Heeft u eerder renovatieplannen waarbij u ook uw ramen vervangt? Dan kiest u best voor opbouwrolluiken waarbij de kast enkel aan de binnenkant van uw woning zichtbaar is. Hier is het ook mogelijk om de nodige ventilatie te voorzien, en de kast naadloos te laten aansluiten bij uw interieur door de vele kleuropties.

Geen nood indien uw mogelijkheden eerder beperkt zijn. Voorzetrolluiken kan u toevoegen aan elke bestaande woning. De kast blijft zichtbaar aan de buitenkand van uw woning, maar door de vele afwerkingsmogelijkheden zorgen wij voor een perfecte aansluiting met uw bestaande schrijnwerk.

Kies het juiste materiaal

Hedendaagse rolluiken bestaan uit PVC of aluminium. Hout wordt nog nauwelijks gebruikt.

Aluminium rolluiken zijn veilig, sterk en hebben een strakke uitstraling. Dit omdat ze beschikbaar zijn in meerdere kleuren en een grotere oppervlakte kunnen bedekken. PVC-lamellen zijn kwalitatief, sterk en duurzaam. Ze zijn prijstechnisch iets interessanter, maar zijn daarentegen wel beschikbaar in minder kleuren en beperkter in oppervlakte.

De bediening: comfort of XL comfort?

Hoewel een manuele bediening nog steeds mogelijk is, worden de meeste rolluiken vandaag geautomatiseerd. Dit biedt niet alleen extra comfort en een minimum aan bekabeling, maar verhoogt ook de veiligheid van uw woning. Door de starre verbindingen is het namelijk moeilijker voor inbrekers om uw rolluiken op te tillen. Door uw rolluiken aan te sluiten op een domoticasysteem, of te werken met een smart home oplossing of timer, kan u bovendien uw aanwezigheid simuleren tijdens vakantieperiodes.

De automatische of elektrische bediening van uw rolluiken kan op meerdere manieren gebeuren. U kan kiezen tussen één schakelaar per rolluik, bediening in groep of de aansluiting van uw rolluiken op uw domoticasysteem. Een afstandsbediening biedt u de meeste vrijheid. Ook via uw smartphone of tablet kan u uw rolluiken aansturen eender waar ter wereld. De plaatsing van sensoren en een tijdsklok maken uw comfort compleet.

Hulp bij het kiezen van uw rolluiken? Contacteer ons vandaag nog voor advies op maat.

Hoe kies ik een rolluik? Enkele tips
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure