Publicatie: 17.09.2019
Auteur: Lars

Rolluiken hebben verschillende plaatsingssystemen. Daarom stellen veel klanten ons ook de vraag of ze het beste voor inbouw- of voor voorzetrolluiken kiezen. Worstelt u momenteel ook met die keuze? Dan helpen we u in deze blog graag even op weg.

Inbouwrolluiken

Bij inbouwrolluiken of traditionele rolluiken wordt de rolluikkast in een holle ruimte boven het raam geplaatst. U hebt dus de nodige plaats nodig boven het raam om dit te installeren.

Naast de nodige plaats, moet u ook rekening houden met de energiezuinigheid van inbouwrolluiken. De traditionele inbouwrolluiken zijn niet goed geïsoleerd en dat matcht natuurlijk niet met de steeds grotere aandacht voor isolatie en een lager energieverbruik. Daarom worden ze ook steeds minder toegepast.

Voordelen van inbouwrolluiken

 • Niet gemonteerd op de buitengevel
 • Handmatige of elektrische bediening mogelijk
 • Automatisatie mogelijk
 • Wegens de strakke look geschikt voor nieuwbouwprojecten

Nadelen van inbouwrolluiken

 • Ingrijpen in de isolatie van de woning vanaf de binnenkant
 • Maakt geluid bij het ophalen en neerlaten
 • Complexe plaatsing en afwerking bij bestaande woningen

Traditionele inbouwrolluiken zijn dus niet zo gunstig voor de energieprestaties. Dan maar geen inbouwrolluiken nemen? Niet per se. Lees even een stukje verder over hoe we uw isolatiewaarde toch op peil kunnen houden.

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken zijn heel geschikt voor renovatieprojecten. Wanneer u een woning heeft waarvan het buitenschrijnwerk zijn beste tijd nog niet heeft gehad, zijn voorzetrolluiken een handig en budgetvriendelijk systeem dat snel te installeren is.

Voordelen van voorzetrolluiken

 • Makkelijk voor renovatieprojecten
 • Budgetvriendelijk systeem
 • Bediening met slimme motor en draadloos mogelijk

Nadelen van voorzetrolluiken

 • Impact op de buitenmuren
 • Niet altijd mooi om te zien op de buitengevel
 • Vraagt vaak meer onderhoud omdat de hele installatie is blootgesteld aan de weersomstandigheden

Al bij al zijn voorzetrolluiken dus vaak te herleiden tot een budgettaire of praktische keuze bij renovaties of aanpassingen aan bestaande woningen.

Luchtdichte inbouwrolluiken

We hebben u beloofd dat inbouwrolluiken toch niet kansloos zijn. U kan namelijk gaan voor een luchtdicht inbouwrolluik zoals de ShutterX® van Wilms. In dat systeem gaan we het rolluik voor het raam plaatsen waardoor de rolluikkast volledig weggewerkt zit achter de gevel. Zelfs de onderlat verdwijnt in de kast!

Om te voldoen aan de energienormen hebben we een composiet profiel ontwikkeld dat de verloren isolatie volledig gaat compenseren. Mede dankzij het gebruik van luchtdichte folies kunnen we bovendien garanderen dat het systeem volledig luchtdicht wordt ingebouwd.

Kortom, als u gaat voor inbouwrolluiken zijn de traditionele rolluiken achterhaald vanwege de isolatienormen. Met moderne, luchtdichte inbouwrolluiken geniet u evenwel van alle troeven op energetisch en esthetisch vlak.

Wilt u graag nog meer weten over nog andere opties voor uw rolluiken? Graag een vrijblijvende offerte aanvragen voor uw rolluiken? Contacteer onze adviseurs!

Inbouwrolluiken of voorzetrolluiken plaatsen
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure