Publicatie: 07.03.2019
Auteur: Lars

Efficiënt verwarmen is meer dan ooit een aandachtspunt bij de bouw en renovatie van woningen. Men streeft naar woningen met een laag energiepeil door onder meer een stevig geïsoleerde bouwschil, luchtdichte constructies en ramen die naar het zuiden worden gericht. Het resultaat: u kunt als bewoner energiekosten besparen en er komt minder CO2 in het milieu terecht. Niets dan voordelen, zo lijkt het wel.

Te warme huizen in de zomer

Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Dat begint wanneer de winterkoude achter de rug is. Energiezuinige gebouwen kunnen oververhit geraken van zodra het warmer wordt in de lente en de zomer en een deel van de herfst. De isolatie en luchtdichtheid zorgen ervoor dat ook de stijgende temperatuur binnen de woning blijft hangen.

Recent onderzoek toont aan dat oververhitting in nieuwbouwwoningen een nieuw en onderschat fenomeen is. Het gevolg? De woning heeft koeling nodig en door de klimaatopwarming is dat ook voor steeds langere periodes in het jaar nodig.

Zonwering met screens of rolluiken

Om te voorkomen dat u uw energiebesparing neutraliseert door nieuwe investeringen in airco, kijkt u best eerst naar een gedegen zonwering. Met screens of rolluiken kunt u al veel warmte voorkomen als u ze correct oriënteert. Hierbij wijzen we graag op het belang van automatisatie.

U kunt bijvoorbeeld screens plaatsen die werken met temperatuur- of lichtsensoren zodat de mate van zonlicht die in de woning binnenvalt in real-time onder controle wordt gehouden. Er zijn ook domotica-apps op de markt die u toelaten om uw zonwering eveneens te bedienen via uw smartphone of tablet wanneer u overdag op het werk bent. Door uw zonwering flexibel in te zetten, voorkomt u oververhitting en optimaliseert u de licht- en warmte-inval.

Meer weten over zonwering? Onze adviseurs verschaffen u graag meer informatie!

Oververhitting: een uitdaging bij lage energie-, passief- en BEN-woningen
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure