Publicatie: 05.04.2019
Auteur: Lars

Als u gaat bouwen of verbouwen is ventilatie een sleutelwoord. Overal hoort u dat u rekening moet houden met EPB-normen van de overheid. En dat kan via rolluiken met ventilatie. Wij geven u graag wat meer toelichting.

Een nieuwbouwwoning moet vandaag voldoen aan de EPB-vereisten. En daar horen ook enkele verplichtingen rond ventilatie bij. Dat komt doordat de binnenlucht in onze huizen, kantoorgebouwen of andere panden tegenwoordig niet zo gezond is. Uit metingen blijkt zelfs dat het binnen vaak ongezonder is dan buiten.

Hoe kunt u uw woning ventileren?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die elk hun codering hebben: A, B, C of D. De codering hangt af van de verhouding tussen natuurlijke en mechanische luchtaanvoer of -afvoer die een specifiek systeem heeft.

Bij woningen wordt er nog vaak gekozen voor raamroosters. Dan wordt in de raamopening een deel van het glas vervangen door een ventilatierooster. Maar die oplossing is niet altijd even handig.

Nadelen van ventilatieroosters op ramen:

  • Er is minder glas, dus er is ook minder lichtinval.
  • Een ventilatierooster heeft meestal geen akoestische isolatie doordat er te weinig ruimte is, waardoor geluiden van buiten hoorbaar worden.
  • Het ziet er niet mooi uit: raamroosters zijn altijd zichtbaar van buitenaf.
  • Raamroosters gaan niet samen met rolluiken of screens, aangezien de lucht niet door het rooster kan wanneer de rolluiken of screens gesloten zijn.

Rolvent®: rolluiken of screens met ventilatie

We hebben bij Wilms een ventilatiesysteem ontwikkeld dat u toelaat om rolluiken te nemen, uw ventilatiebehoeften in te vullen en geen raamoppervlakte op te offeren.

Bij Rolvent® wordt er ventilatie geïntegreerd in de voorgeïsoleerde kast van opbouwrolluiken of screens. Die kast wordt dan bovenop uw raamprofiel gemonteerd.

Het ventilatierooster verdwijnt uit het zicht en zit voor het rolluik of screen. Zo maakt het niet uit of de rolluiken open of dicht zijn. De ventilatie is altijd gaande via de kast. U kunt bovendien zelf de ventilatiestroom regelen met vijf verschillende standen.

Ook aan de akoestische isolatie hebben we gedacht in de rolluikkast. U hoeft trouwens niet alle ramen met Rolvent® uit te rusten. Wanneer u voldoende ventilatieroosters heeft voor de EPB-normen, is dat voor de andere ramen niet meer nodig. We raden dan aan om rolluiken met ventilatie te plaatsen aan de ramen op de achter- of zijgevel. Op de straatkant kunt u dan “gewone” opbouwrolluiken of screens installeren.

Meer weten over de mogelijkheden van Rolvent® of graag een offerte voor uw project? Neem gerust contact met ons op.

Rolluiken met ventilatie
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure