Publicatie: 15.03.2019
Auteur: Lars

Op 15 maart is het de Internationale Dag van de Slaap. Op deze dag staan we even stil bij de kwaliteit van onze nachtrust en alles wat ermee samenhangt. Denk maar aan je gezondheid, alertheid of productiviteit.

De aandacht gaat vooral naar de gevolgen van een slechte nachtrust en bepaalde aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door slecht te slapen.

Wil je beter slapen? Dan spelen rolluiken ook een belangrijke rol. En wel om deze 3 redenen:

Je slaapt beter wanneer het donker is

Het is al een tijdje bewezen dat we het beste slapen wanneer het donker is. Onze biologische klok vertelt ons evolutionair gezien dat we wakker moeten worden wanneer de zon opkomt en moeten gaan slapen wanneer ze ondergaat.

Maar, in onze moderne westerse maatschappij is een leven op het ritme van de zon al lang niet meer mogelijk. We staan vaak voor dag en dauw op om te gaan werken en om de kinderen naar school te brengen. En tijdens de wintermaanden is het ‘s avonds al een tijdje weer donker voor we thuis zijn.

Wanneer de zon niet schijnt, krijgen we grote hoeveelheden kunstmatig licht te verwerken: van de lichten in huis tot de lantaarnpalen op straat en de verlichting op kantoor.

Al dat kunstlicht zorgt ervoor dat onze biologische klok zich toch weet aan te passen aan ons westerse levensritme. We zijn perfect in staat om langer wakker te blijven.

Enfin, de afwisseling tussen licht en donker is dus essentieel voor je biologische klok. Dan moet je dus ook zorgen voor duisternis wanneer je gaat slapen.

Wanneer je ‘s nachts je slaapkamer perfect verduistert met rolluiken, slaap je beter. Je lichaam maakt dan volop het hormoon melatonine aan en dat bevordert de nachtrust. Sluit dus je rolluiken om het licht van auto’s en straatlantaarns zo veel mogelijk buiten te houden.

Wanneer je ’s morgens de rolluiken weer opent, neem je snel een aanzienlijke hoeveelheid licht op. Daardoor gaat je lichaam vlotter in dagmodus en voel je jezelf ook beter uitgerust.

Je slaapt beter wanneer het stil is

Omgevingslawaai is een toenemend probleem in onze samenleving. Vooral in grote steden wordt het zelden écht stil. Altijd rijden er auto’s rond of heb je wel ergens een buur die tot midden in de nacht de bloemetjes buiten gaat zetten.

Maar ook wie landelijk woont, kent het geluid van de honden en katten uit de buurt vaak erg goed. En dan heb je nog de fikse regen- of hagelbuien die af en toe uit de lucht vallen.

Vervelend als je goed wil slapen want het is bewezen dat je beter slaapt wanneer het stil is. Met rolluiken kan je het omgevingslawaai in je slaapkamer gemakkelijk tot wel 8 keer verminderen.

Je slaapt beter wanneer het fris is

Een aangename binnentemperatuur van ongeveer 16 à 18 graden is ideaal voor een goede nachtrust. Veel mensen slapen slecht tijdens de warme zomerdagen, omdat hun slaapkamer ‘s avonds onvoldoende kan afkoelen.

Wanneer je kamer te warm is om goed in te slapen, moet je lichaam de daaropvolgende dag ook harder werken om de dag door te komen. Blijft het een aantal dagen te warm? Dan bouw je stelselmatig meer vermoeidheid op.

Ook het warmteprobleem kan je verhelpen met rolluiken. Wanneer het ‘s avonds niet meer lukt om je slaapkamer voldoende af te koelen voor je in bed kruipt, kan je je rolluiken gewoon overdag gesloten laten. Op die manier blijft de zonnewarmte beter buiten en is het binnenklimaat beter voor je nachtrust.

Oké, je moet je rolluiken dus dag en nacht dicht houden als het warm is. Hoe kan je de woning dan nog laten verluchten? Daar hebben we bij Wilms Rolvent® voor ontworpen. Rolvent® is een uniek opbouwrolluik met ingebouwde ventilatie. Zo verzeker je een constante luchtdoorvoer, zelfs wanneer je rolluik gesloten is.

Werk maken van een betere nachtrust? Investeer in rolluiken! Contacteer onze adviseurs voor meer informatie.

Slaap beter dankzij rolluiken
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure