Publicatie: 28.02.2019
Auteur: Lars

Het is een klassieke vraag die we bij Wilms krijgen: kies ik nu het beste voor rolluiken of screens voor mijn woning? In deze blog vergelijken we graag de beide met hun troeven en gebreken bij elkaar. Zo kunt u de juiste keuze gaan maken. Er zijn een paar vragen die u zich moet stellen:

De zon buiten houden of eerder privacy?

De voornaamste functie van screens is de zon uit de woning houden. Screens zijn dus in de eerste plaats bedoeld als zonnewering. Klinkt logisch, maar hier zit wel al een belangrijk verschil. Screens zorgen ervoor dat het binnen niet te warm wordt, zonder de woning af te sluiten. De ramen zijn nog steeds vrij met screens, het zicht naar de tuin blijft immers behouden.

Rolluiken zorgen er dan weer voor dat u de woning helemaal kan verduisteren en afsluiten. U weert er dus net zo veel zon mee af, maar u verliest het zicht naar buiten. Omgekeerd kan er natuurlijk ook niemand meer bij u binnen kijken, waardoor privacy een belangrijke troef wordt van rolluiken.

Wat met de isolerende eigenschappen?

Ook op het vlak van isolatie hebben rolluiken en screens verschillende eigenschappen. Screens hebben in principe geen isolerende eigenschappen, al houden ze het natuurlijk wel frisser in huis op warme dagen door het zonlicht tegen te houden.

Rolluiken bieden op dat vlak meer afsluiting. Zij zorgen er dus niet alleen voor dat de warmte minder makkelijk binnenkomt in de zomer, maar ook dat de winterkoude wat minder kans krijgt.

Wat voelt het veiligste aan?

Ook het veiligheidsgevoel kan uw keuze beïnvloeden. Dan kunnen we kort zijn: rolluiken houden inbrekers makkelijker buiten. Een screendoek houdt uiteraard geen dieven tegen. Met een mes kan er snel doorheen het doek worden gesneden. Indien inbraakpreventie ook meespeelt in uw keuze, zijn rolluiken dus interessanter

Hoe groot zijn de glaspartijen?

Een laatste bepalende factor is de grootte van de glaspartijen. Voor rolluiken is de maximale oppervlakte in principe beperkt door de lamel. Met lamellen van 39 mm kunt u tot 12 m² gaan. Voor meer oppervlakte kunnen er wel kasten aan elkaar worden gekoppeld waardoor u twee aparte bladen ter beschikking krijgt. Met screens kan u tot maximum 6 meter gaan in één geheel. Dit in de breedte of in de hoogte met een totale oppervlakte van maximaal 20 m².

Eigenschappen van rolluiken

  • Afsluiting voor meer privacy
  • Isolerende werking
  • Lastiger voor inbrekers
  • Beperkte oppervlakte: minder handig voor grote raampartijen

Eigenschappen van screens

  • Zicht naar buiten blijft deels behouden, maar dus ook de inkijk
  • Eenvoudige en dynamische automatisatiemogelijkheden
  • Grote oppervlaktes mogelijk

Meer weten over de troeven van rolluiken of screens voor uw woning? Hulp nodig om de knoop door te hakken? Onze adviseurs staan u graag te woord. Neem gerust contact op!

Wat is het verschil tussen rolluiken en screens?
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure