Publicatie: 28.02.2018

Mag de bekende uitdrukking ‘Het geld langs ramen en deuren buiten smijten’ geschrapt worden in de volgende editie van Van Dale? Wilms in Meerhout geeft alvast een aanzet tot die beslissing. Deze specialist in rolluiken en zonwering presenteert op Batibouw namelijk een wereldprimeur waarmee een belangrijke stap wordt gezet in het luchtdicht bouwen en richting energieneutrale woningen. ShutterX is het allereerste rolluik dat volledig weggewerkt kan worden in de spouwmuur.

Erik Wilms groeide op tussen de rolluiken. Hij zag dus hoe dit product grondig evolueerde. Van traditionele inbouw, over voorzet- en opbouwsystemen, tot rolluiken gecombineerd met ventilatie. De laatste decennia bewoog er echter nog weinig in de sector. Terwijl blowerdoortesten altijd het manco van het concept aantoonden: het was onmogelijk om een optimale bouwschil te creëren als je het buitenschrijnwerk uitrustte met geïntegreerde rolluiken. Tot nu dus.

De schil blijft intact

“Een vijftal jaren geleden lanceerden we al ZiPX Zero, een oplossing om een screen weg te werken in de bouwmuur, zonder de binnenmuur te perforeren. Tijdens een fietstochtje ontstond het idee om iets gelijkaardigs te ontwikkelen voor de markt van de rolluiken. Uiteindelijk kwam ons intern R&D-team met ShutterX op de proppen. De basis van deze vondst is een composiet profiel áchter de kast. Hiermee vervangen we de isolatie die wordt weg genomen om het rolluik in te bouwen. Koudebruggen – of bouwknopen, zoals men dat tegenwoordig noemt – zijn daardoor uitgesloten. Het profiel neemt niet alleen de isolatiewaarde van de weggenomen isolatie over, het heeft er zelfs nog een extra positief effect op. Intussen wordt niet geraakt aan de binnenmuur. En van buitenaf merk je helemaal niets. Het hele systeem zit verborgen achter de gevel. Het concept toont aan dat esthetiek en functionaliteit wel degelijk hand in hand kunnen gaan. De gebruikers zullen genieten van de talrijke voordelen van de rolluiken, zonder dat ze in opgerolde toestand storend zullen werken. Als je het luik hebt opgetrokken zie je er ook aan de binnenkant niets meer van. De bakken op de wand zijn immers overbodig geworden, doordat de as in de spouwmuur werd verwerkt. Aangezien het rolluik aan de buitenzijde is ingewerkt, vormen eventuele herstellingen eveneens geen enkel probleem. Er komt hiervoor binnen in de woning geen kap- of breekwerk aan te pas. Eventuele wandbekleding blijf dus intact en je hoeft niet opnieuw te schilderen. Deze innovatie laat overigens ook toe om het raam vanuit de bovenzijde aan de binnenmuur te bevestigen. Eventueel kan er zelfs een bijpassende, isolerende vensterbank in aluminium aan gekoppeld worden. Het resultaat van dit alles is dat er ook met een inbouwrolluik wel degelijk een luchtdichte schil kan gecreëerd worden. Gedaan met condens op de binnenmuren. Daarnaast kan de warmte niet meer ontsnappen. Zelfs de binnenvensterbank blijft putteke winter mooi op temperatuur.”

Instelbaar op zonkracht

“Het belangrijkste voordeel van dit nieuwe profiel is echter dat je hiermee in een gemiddelde woning maar liefst 3 S-punten kunt sparen. Dat is ongeveer 10 procent van de huidige norm. Gigantisch dus. We houden hiermee niet alleen de warmte binnen als we dat willen, we weren de hitte ook als ze buiten moet blijven. Het systeem werkt immers ook in de andere richting. Omdat een huis geen serre mag worden. Natuurlijk kan je ook energie besparen door voor betere beglazing te kiezen. Maar dat is dan een permanente beslissing. Goed geïsoleerd glas houdt ook de warmte buiten op zonnige winterdagen. Volgens weerkundigen komen die jaar na jaar veelvuldiger voor. Je moet dus meer verwarmen dan nodig is. En dus kan je maar beter opteren voor een dynamische oplossing. Met deze rolluiken bepaal je zelf wanneer en hoe fel die grote gouden bol welkom is. Niet voor niets zijn de eerste reacties van professionals laaiend enthousiast. En aangezien we het product lieten patenteren, zullen we het de komende jaren als enige fabrikant kunnen aanbieden. Het loont alleszins de moeite om al van bij de eerste bouwplannen ShutterX in overweging te nemen. Aangezien iedere RAL-keuze mogelijk is, hoeft het profiel nooit een rem te zijn op een woondroom.”

Als ecologie ook jouw stokpaardje is

Deze vernieuwende oplossing zal voornamelijk verdeeld worden door de geprivilegieerde partners van Wilms, die allemaal dezelfde waarden onderschrijven. Zoals oog voor kwaliteit. Ook de plaatsing moet immers op niveau zijn van het product. Alles wordt geproduceerd in de werkplaatsen in Meerhout. Uit alles blijkt hier dat duurzaamheid in de DNA van het familiebedrijf zit. En daarbij horen dus ook creatieve oplossingen, waar Moeder Natuur haar zegen over geeft. Zoals dus deze ShutterX rolluiken.

Kiezen tussen twee toppers

Het innovatieve profiel van de ShutterX is eveneens beschikbaar voor de ZipX Zero screens. Waarom zou je dan voor de ene of de andere oplossing opteren? De eerste taak van zowel zonwering als rolluiken is het binnenklimaat optimaal te houden. Bij screens kan men tegelijk nog wel van het uitzicht genieten. Ze kunnen tot 6 meter breed of hoog worden. Bijkomend voordeel is hun vermogen om insecten buiten te houden en het interieur te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Rolluiken hebben dan weer een isolerende eigenschap en ze blokkeren natuurlijk ook het licht, wanneer gewenst. Zelfs geluid zullen ze reduceren. Bovendien garanderen ze de nodige privacy, zorgen ze voor een gezellige sfeer in huis en vormen ze een barrière tegen ongewenste gasten.

Het volledige krantenartikel is hier als PDF terug te vinden.

Goodbye bouwknopen en S-punten
op zoek naar inspiratie? op zoek naar inspiratie Download de gratis brochure