Wilms FAAR 20230620 032

Een ijzersterk fietsbeleid bij Wilms

12.09.2023

September is fietsmaand. Bij Wilms hebben we enkele die hard fietsers, die hun woon-werkverkeer door weer en wind al fietsend afleggen. En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, want Wilms voert een actief fietsbeleid. Zo fietsen elke maand maar liefst 85 schaduwmeesters van en naar het werk, en de kilometers die we bijeen fietsen maken dat we samen elk jaar zo’n 4,5 keer rond de aarde te rijden! Cijfers om U tegen te zeggen.

Een fietspolicy: de voordelen op een rij

Bij Wilms hebben we zo’n 85 happy én healthy fietsers per maand van de in totaal 200 schaduwmeesters. We fietsen 187.729 kilometer per jaar bijeen. Bovendien stoten we per jaar 47.683 kg minder CO2 uit (0.254 is het uitstootcijfer voor 1 gereden kilometer van een gemiddelde diesel of benzinewagen). En op die duizelingwekkende cijfers zijn we best trots! We zijn er rotsvast van overtuigd dat een ijzersterk fietsbeleid, in samenwerking met een betrouwbare fietsleasingpartner zoals Cyclis, verschillende voordelen kan bieden:

 • Gezondheid en welzijn van werknemers: Fietsen bevordert lichaamsbeweging en fysieke activiteit, wat leidt tot een gezondere en fittere werknemerspopulatie. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten.
 • Verduurzaming: Door werknemers aan te moedigen om de fiets te nemen in plaats van de auto, vermindert de CO2-uitstoot en de luchtvervuiling. Dit past in de bredere inspanningen van Wilms om milieubewuster te zijn en bij te dragen aan duurzaamheid.
 • Minder files: Als meer werknemers de fiets nemen, vermindert de druk op parkeerfaciliteiten en neemt de verkeerscongestie rondom het bedrijf af. Dit komt de algehele efficiëntie en tevredenheid van werknemers ten goede.
 • Kostenbesparing: Fietsen zijn over het algemeen goedkoper in onderhoud en gebruik dan auto's. Werknemers die de fiets nemen, dragen bij aan het verminderen van de kilometervergoeding voor autorijden en parkeerkosten voor het bedrijf.
 • Productiviteit en betrokkenheid: Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de mentale helderheid en energie van werknemers, wat op zijn beurt leidt tot een hogere productiviteit en betrokkenheid bij het werk.
 • Bedrijfscultuur en imago: Het implementeren van een fietsbeleid toont aan dat het bedrijf aandacht heeft voor het welzijn van werknemers en zich inzet voor duurzaamheid. Dit heeft een positieve invloed hebben op het imago van het bedrijf en helpt bij het aantrekken van vers talent.
 • Teamgeest en teambuilding: Fietsen is vaak een gemeenschappelijke activiteit die werknemers verbindt en hen de kans geeft om samen tijd door te brengen buiten de werkomgeving. Fietstochtjes met collega’s of fietsevenementen bevorderen de teamgeest.
 • Fiscale voordelen: Bedrijven en werknemers genieten van fiscale voordelen of subsidies voor fietsleaseprogramma's, waardoor de financiële drempel om deel te nemen lager wordt.

Wilms faciliteert

Wilms zet hard in op het faciliteren van woon-werkverkeer per fiets. Regelmatig lanceren we een initiatief om medewerkers te motiveren om de auto vaker te laten staan. Met de sterke schouders van onze interne werkgroep WilmsFit onder de sportieve fietsprojecten bouwen we een ijzersterk fietsbeleid. Zo is er bijvoorbeeld:

 • De jaarlijkse fietsmaand september: de fietsmaand wil zoveel mogelijk schaduwmeesters op de fiets naar Wilms laten komen, elke deelnemer ontvangt een leuk fietsgadget en daarnaast zijn er 10 prijzen voor de winnaars met de meeste fietskilometers.
 • In de nieuwe bedrijfsgebouwen wordt een gloednieuwe fietsenstalling ondergebracht voor maar liefst 172 fietsen. We bouwen de stalling in samenwerking met onze klant Bozarc. Een mooie win-win.
 • De fietsers worden verwend bij Wilms: zo hebben we rugzakken voor laptops en geven we regelmatig een fietsgerelateerd cadeau zoals wieleroutfits of drinkbussen.

Stappenplan voor fietsleasing

Voor een ijzersterk fietsbeleid heb je een sterke partner nodig: Cyclis is al jarenlang de fietsleasingpartner van Wilms. Zij bieden een all-in leasepakket, in slechts enkele eenvoudige stappen.

 • Medewerkers kiezen hun droomfiets bij een fietswinkel in de buurt alsook het type fiets (koersfiets, bakfiets, ligfiets, …) dat ze willen.
 • Daarnaast kunnen allerhande accessoires geleaset worden zoals een gps, fietshelm of fietstassen.
 • De fiets is verzekerd tegen schade en diefstal en de medewerker kan rekenen op een depannagedienst in geval van pech.
 • De personeelsdienst maakt in overleg met Cyclis het contract op en de leasing gaat van start. De kosten worden maandelijks rechtstreeks verrekend met het loon, inclusief fiscale voordelen. Dat is makkelijk en duidelijk.
 • Bovendien beheert de medewerker de leasefiets en de bijhorende fietsleasing diensten altijd binnen handbereik dankzij de app.

Om een passend fietsbeleid te ontwikkelen, is het belangrijk om rekening te houden met heel wat factoren zoals de behoeften en voorkeuren van werknemers, beschikbare faciliteiten, beschikbare fietsinfrastructuur, leasingopties en eventuele regelgeving in de regio. Een grondige evaluatie en afstemming met de fietsleasingpartner Cyclis hielpen ons bij het opzetten van een effectief en succesvol fietsbeleid binnen Wilms.

Schaduwmeester Tina fietst elke dag van Itegem bij Heist-op-den-Berg naar Meerhout en terug. Ze doet zo’n 60 km per dag en volgt een vast traject door de velden, langs kerkjes, de Abdij van Tongerlo, ...

“Ze zien me al van ver komen, want ik ben verlicht als een kerstboom met een lamp op m’n helm, een fluohesje en een borstlamp! Safety first dus! We hebben thuis al 3 auto’s, voor mijn man en onze twee kinderen die studeren en werken en nu eens hier, dan weer daar moeten zijn. Ik kom graag met de fiets naar Wilms, want ik ben telkens weer fris en energiek na m’n ritjes en voel het verschil met een lange autorit aan den lijve. Dat we als gezin heel wat tankbeurten uitsparen, is mooi meegenomen!”

Geïnspireerd door onze trappende schaduwmeesters? Ontdek onze vacatures.

Gratis magnum prosecco