FAQ

Rolluiken
Wat is het verschil tussen een voorzetrolluik, een opbouwrolluik en een inbouwrolluik?

Een voorzetrolluik, met kast aan de buitenkant, wordt voor het raam geplaatst. De plaatsing is eenvoudig, en er komt geen kap- of breekwerk bij kijken.

Een opbouwrolluik wordt samen met ramen en deuren geplaatst en is geschikt voor nieuwbouwwoningen of renovaties. De kast is enkel zichtbaar langs de binnenkant van de woning of kan deels in de raamopening geplaatst worden.

Een inbouwrolluik wordt volledig gemonteerd in de spouw boven het raam of deurkozijn, en is enkel zichtbaar in gesloten toestand.

Hoe kan ik mijn rolluiken bedienen?

Rolluiken kunnen op verschillende manieren bediend worden. Handmatige bediening gebeurt via een stang of rolluiklint, maar deze optie wordt vandaag zelden gekozen. Gangbaarder is elektrische bediening via afstandsbediening of via een app op je smartphone. Sinds vorig jaar laten de controller van Somfy zelfs stembediening toe. Daarnaast kan je rolluik koppelen aan een zonnesensor of programmeren om naar boven of beneden te gaan op bepaalde tijdstippen.

Kan ik een rolluik in mijn spouwmuur laten plaatsen?

Inbouwrolluiken worden standaard in de spouw gemonteerd waardoor ze enkel zichtbaar zijn als je ze naar beneden laat. Onze gepatenteerde ShutterX® kan zelfs volledig luchtdicht in de spouwmuur worden ingebouwd.

Zijn rolluiken energiezuinig?

Zeker! In de wintermaanden houden rolluiken de koude buiten en blijft de warmte binnen - zo kan je aanzienlijk op je verwarmingskosten besparen. In de zomer houden rolluiken je binnenklimaat koel en hoef je niet te investeren in airconditioning. Het rolluik ShutterX® van Wilms kan je S-peil met maar liefst 3 punten verlagen.

In welke kleuren zijn rolluiken verkrijgbaar?

Dat hangt af van het type en de prijs. Lamellen zijn in 8 of 16 standaard RAL-kleuren te verkrijgen. De eventuele kast, onderlat en geleiders kunnen in 420 RAL-kleuren naar keuze worden gemoffeld (poederlak).

In welke afmetingen zijn rolluiken verkrijgbaar?

Opbouwrolluiken gaan van 1000 mm tot 2800 mm in hoogte, en 1000 mm tot 3000 mm in breedte. Beschikbare afmetingen zijn afhankelijk van de keuze voor Pvc of aluminium lamellen.

Voorzetrolluiken gaan van 1000 mm tot 3200 mm in hoogte, en 1000 mm tot 4000 mm in breedte. Beschikbare afmetingen zijn afhankelijk van de keuze voor Pvc of aluminium lamellen.

Inbouwrolluiken gaan van 1000 mm tot 2800 mm in hoogte, en 1000 mm tot 3000 mm in breedte. Beschikbare afmetingen zijn afhankelijk van de keuze voor Pvc of aluminium lamellen.

Opgelet: soms is het ook mogelijk om rolluiken te koppelen en zo een grotere oppervlakte af te dekken. Best neem je hiervoor contact met een Wilms verdeler in je buurt.

Zijn rolluiken geluidsisolerend?

Absoluut. Rolluiken brengen een verhoogde geluidsreductie met zich mee tot wel 8db. Handig voor als je in een drukke buurt woont, naast een drukke straat of last hebt van nachtelijk straatlawaai. Wilms kan bovendien additionele akoestische isolatie in de rolluikkast voorzien (bijv. bij opbouwrolluiken), ook als ze luchtdoorlatend zijn. Zo geniet je tegelijk van geluidsisolatie en ventilatie.

Zijn rolluiken inbraakvertragend?

Zeker en vast. Rolluiken maken het niet alleen onmogelijk voor mensen om binnen te kijken, ze kosten indringers veel tijd en moeite om te forceren. Zowel een afschrikkend als inbraakvertragend effect dus. Onderzoek leert dat de aanwezigheid van rolluiken vaak volstaat om inbrekers voor een andere woning te laten kiezen.

Zijn rolluiken luchtdoorlatend?

Wilms' gepatenteerde Rolvent ventilatiesysteem (voor opbouwrolluiken) garandeert constante luchtdoorvoer, zelfs als het rolluik gesloten is. Maximale gecontroleerde toevoer van verse lucht, minimaal verlies aan warmte.

Zijn rolluiken luchtdicht?

Wilms' gepatenteerde ShutterX® is het enige volledig luchtdichte rolluik op de markt. Een traditioneel inbouwrolluik neemt isolatie weg op de plaats waar de kast komt te zitten. Dit gaat gepaard met warmteverlies. De ShutterX® neemt echter de isolatiewaarde van de ontbrekende isolatie over en verbetert deze zelfs.

Hoe weet ik welke rolluiken, screens of zonweringen bij mijn gevel zullen passen?

Op basis van de stijl van je woning en de kleur van je gevel doen wij enkele suggesties. Probeer zeker en vast onze stijlconfigurator uit. Een virtuele omgeving waar je kan mixen en matchen naar believen.

Ik heb geen idee naar welke schaduwoplossing ik op zoek ben.

Geen probleem. Onze help-me-kiezen-tool voorziet relevante suggesties op basis van jouw woning, wensen en voorkeuren. Probeer het zelf uit.

Kan ik mijn bestaande rolluiken automatiseren (elektrisch maken)?

Dat kan zeker, bijvoorbeeld door een buismotor te (laten) installeren. Je kan dan kiezen voor een semi-automatische schakelaar of afstandsbediening (bijvoorbeeld via smartphone). Vraag vrijblijvend advies bij Wilms of een schaduwmeester in je buurt voor de beste oplossing voor jouw rolluiken.

Mijn rolluik is stuk, kan ik dat zelf herstellen?

Wij raden stellig aan een vakman in te schakelen wanneer je rolluik stuk is. Zeker wanneer deze nog onder garantie staat, maar ook wanneer dit niet het geval zou zijn. Hedendaagse rolluiken bevatten immers vele verschillende onderdelen, geleiders en technologie die perfect op elkaar moeten afgesteld zijn.

Zonwering en screens
Wat is het verschil tussen een voorzetscreen, een opbouwscreen en een inbouwscreen?

Een voorzetscreen, met kast aan de buitenkant, wordt voor het raam geplaatst zonder dat er kap- of breekwerk bij komt kijken.

Opbouwscreens worden samen met de ramen geplaatst en zijn dus uitermate geschikt voor nieuwbouw- or renovatieprojecten. De kast is enkel zichtbaar langs de binnenkant van de woning of kan deels in de raamopening geplaatst worden.

Een inbouwscreen wordt volledig geïntegreerd in de woning en onzichtbaar weggewerkt in de spouwmuur. Inbouwscreens zijn dus enkel zichtbaar in gesloten toestand.

Hoe kan ik mijn screens of zonweringen bedienen?

Screens en zonweringen worden elektrisch bediend door middel van een afstandsbediening of via een app op je smartphone. Maar je kan je screen of zonwering ook koppelen aan zonne- of windsensor om automatisch op- en neerlaten mogelijk te maken.

Heeft mijn zonwering ingebouwde verlichting?

Wilms' knikarmschermen en terrasoverkappingen bieden de optie om te kiezen voor directe of indirecte LED-verlichting, dimbaar en op afstand bedienbaar.

Bieden screens privacy? Kan je er door kijken?

Dat hangt van de dikte en het materiaal van het doek, alsook van de lichtinval. Screens laten altijd een percentage van doorzichtigheid toe. Een licht geweven doek heeft een perforatie van 5%. Een vaster geweven doek biedt meer privacy en laat slechts 1% zichtbaarheid toe. Aan jou de keuze hoeveel licht en warmte je wil doorlaten, en in- en uitkijk je wil toelaten.

Welke kleuren zijn beschikbaar voor zonweringen en screens?

Afhankelijk van je keuze voor glasvezel of polyester heb je een ruime keuze aan doekkleuren die het best bij je gevel passen. Ook de onderlat, geleiders en eventuele kast kunnen gelakt worden in een RAL-kleur naar keuze.

Zijn screens luchtdoorlatend?

Dankzij Wilms' gepatenteerde Rolvent-technologie blijft jouw woning op een natuurlijke manier geventileerd, ook met gesloten screens. Zo geniet je voortdurend van gezonde buitenlucht.

Is mijn screen bestand tegen wind?

Wilms' ZipXZero-inbouwscreen maakt gebruik van gepatenteerde innovatie om wind op te vangen. Zelfs in gesloten toestand is jouw screen volledig windvast.

Zijn screens en zonweringen energiezuinig?

Screens en zonweringen dienen vooral om de zon buiten te houden. Zo blijft het binnen lekker koel en heb je dus ook geen nood aan airconditioning. De ZipXZero kan je S-peil met maar liefst 3 punten verlagen.

In welke afmetingen zijn screens verkrijgbaar?

Opbouwscreens gaan van 1000 mm tot 6000 mm in hoogte, en 1000 mm tot 6000 mm in breedte.

Voorzetscreens gaan van 1000 mm tot 6000 mm in hoogte, en 1000 mm tot 6000 mm in breedte.

Inbouwscreens gaan van 1000 mm tot 6000 mm in hoogte, en 1000 mm tot 6000 mm in breedte.

In welke afmetingen zijn zonneschermen verkrijgbaar?

Zonneschermen gaan van 2500 mm tot 7000 mm in breedte, met een uitval van 1500 mm tot 3500 mm. De uitval is steeds afhankelijk van de breedte van het zonnescherm.

In welke afmetingen is de terrasoverkapping verkrijgbaar?

De terrasoverkapping gaat van 1000 mm tot 3000 mm in breedte, en 1000 mm tot 4000 mm in lengte.

In welke afmetingen is de verandazonwering verkrijgbaar?

De verandazonwering gaat van 1000 mm tot 4000 mm in breedte, en 1000 mm tot 6000 mm in lengte.

Ik ga bouwen. Welke mogelijkheden heb ik om zon en warmte buiten te houden?

Zowel rolluiken, screens als zonweringen hebben een afkoelende functie bij warm weer. Wil je de rolluiken niet naar beneden halen, dan kan een screen met licht geweven doek een alternatief bieden. Deze laten licht en lucht door maar houden wel de warmte en zon buiten. Een zonwering houdt niet alleen je terras koel, ook de temperatuur in de binnenruimte wordt aanzienlijk koeler. Aan jou de keuze.

Mag de doek van een zonwering nat worden? Mag ik onder mijn zonwering blijven zitten als het regent?

Idealiter blijft je zonwering droog. Een aantal druppels kunnen geen kwaad, maar zonweringen zijn niet gemaakt om flinke buien te doorstaan. Mocht je zonwering nat zijn geworden, rol hem dan niet op maar laat hem eerst drogen om vochtplekken en geurtjes te voorkomen.

Hoeveel wind (beaufort) kan mijn zonwering aan?

Wilms zonweringen kunnen 5 tot 6 beaufort aan. Zelfs bij een stevig windje kan je dus genieten van je zonwering.

Ventilatie
Moet ik mijn ramen vervangen wanneer ik kies voor Wilms raamventilatie?

Ja. Wilms raamventilatie kan enkel op het raamkader geplaatst worden. Onze ventilatie kan enkel geplaatst worden in combinatie met nieuwe ramen.

Waar kan ik de Wilms ventilatie bezichtigen?

Via de dealerlocator kan je een Wilms-verdeler in jouw buurt vinden. Zij hebben een werkende ventilatie-unit om te bezichtigen in de showroom. In onze eigen showroom in Meerhout is er ook één te bezichtigen.

Hoor ik de ventilatie werken?

Zoals bij iedere ventilatie-oplossing is er een (beperkt) geluidsniveau aanwezig. Afhankelijk van het gekozen ventilatie-niveau zal je de unit minder of meer horen werken. In de standaard gebruiksmodus is het geluidsniveau 34dB(A).

Wat is een decentraal ventilatiesysteem type D?

Een klassieke D ventilatie is een centraal systeem. Hier zal één systeem verschillende ruimtes via een netwerk van kanalen bedienen. Wilms raamventilatie maakt gebruik van Airria®-technologie, een decentraal systeem D met warmterecuperatie. Dit is een systeem per ruimte zonder kanalen. Het grote voordeel is dat je geen kap- en breekwerk hebt voor de installatie van de kanalen, en zorgt er voor dat je ruimte per ruimte kan renoveren.

Is Wilms ventilatie bruikbaar met domotica?

Je kan Wilms ventilatie combineren met een domotica systeem. Daarvoor heb je een aparte bedieningsunit nodig die je koppelt aan je domotica systeem.

Hoe vaak moeten de filters vervangen worden?

De filters moeten minstens één keer per jaar vervangen worden. We raden aan om de filters om de 3 tot maximum 6 maanden te controleren.

Kan ik de filters zelf vervangen?

Ja. In de meegeleverde gebruikersgids staat uitgelegd hoe de filters vervangen moeten worden.

Mogen er gordijnen geplaatst worden?

Bij de plaatsing van gordijnen moet rekening gehouden worden met verschillende factoren.

Decoratieve gordijnen (die niet gesloten worden) kunnen altijd geplaatst worden.

Gordijnen die geplaatst worden aan een raam waar enkel uitvoer is, vormen geen probleem.

Opgelet met gordijnen aan ramen waar invoer van verse lucht is. In dit geval kunnen gordijnen gehangen worden als deze onder de invoer geplaatst worden. Op die manier wordt de flow niet gehinderd.

Is er een ventilatie-unit beschikbaar met CO2-filter?

Voorlopig is dit nog niet beschikbaar. Onze R&D-afdeling is volop bezig met dit verder te testen.

In welke afmetingen is de ventilatie-unit beschikbaar?

Wilms raamventilatie is verkrijgbaar in 2 kastmaten. Een kast van 275mm en één van 330mm.

Praktische info
Waar vind ik de prijzen van jullie producten terug?

De prijs van een project hangt van tal van factoren af (afmetingen, materiaal, bediening, kleur, accesoires...). In onze showroom of bij onze dealers kan je altijd een ruwe schatting verkrijgen of een gratis offerte aanvragen.

Kan ik Wilms-producten online bestellen?

Wilms-producten online bestellen is vooralsnog niet mogelijk.

Kan ik een gratis offerte aanvragen?

Natuurlijk. Via de Dealer Locator kan je een Wilms-verdeler in je buurt selecteren en meteen een gratis offerte verkrijgen voor jouw project. Je kan ook rechtstreeks langsgaan bij een dealer met de nodige informatie of een plan van je project voor een gedetailleerde offerte. Afhankelijk van de complexiteit kan het nodig zijn dat een dealer langs moet komen voor een technische opmeting.

Ik wil advies op maat. Moet ik dan jullie showroom bezoeken?

Wij staan steeds klaar om je van dienst te zijn in onze showroom in Meerhout. Liever dichter bij huis? Dan kan je langs gaan bij een Wilms-dealer in je buurt. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste innovaties in schaduwland en lichten je graag in over het Wilms-gamma.

Waar vind ik mijn dichtsbijzijnde Wilms-dealer?

Via de Dealer Locator vind je eenvoudig een Wilms-dealer in je buurt. Gewoon je postcode intoetsen en klaar.

Hoe kan ik mijn rolluik of screen reinigen?

Wij raden aan om minstens een keer per jaar je zonwering te reinigen met een borstel of licht vochtige doek. Vermijd chemische middelen, deze kunnen je doek immers aantasten. Vergeet niet tijdens je poetsbeurt ook de kast en armen schoon te maken.

Installatie
Komt er kap- en breekwerk aan te pas als ik een rolluik, screen of zonwering wil laten plaatsen?

Dat hangt af van je keuze voor een voorzet-, opbouw- of inbouwversie van je rolluiken of zonweringen. Voorzetrolluiken, -screens en -zonweringen vereisen geen kap- of breekwerk en kunnen rechtstreeks op de gevel geplaatst worden. Opbouw- of inbouwrolluiken/-screens worden in de gevel of spouw geplaatst, daar komt dus wel enig breekwerk bij kijken. Deze zijn dan ook vooral geschikt voor nieuwbouw- of renovatieprojecten waarbij ze samen met de ramen kunnen geplaatst worden.

Kan ik mijn rolluiken, zonweringen of screens zelf plaatsen?

Het plaatsen van Wilms-producten vereist het vakmanschap van een schaduwmeester. Wij raden dan ook niet aan om zelf rolluiken, zonweringen of screens te installeren.

Plaatst Wilms mijn rolluiken, screens of zonwering?

Woon je in de buurt van Meerhout? Dan kan het zijn dat een Wilms-medewerker jouw rolluiken, screens of zonwering komt plaatsen. Daarbuiten kan je aankloppen bij een Wilms-dealer in je buurt. Onze ervaren dealers vind je over heel België, zij garanderen het nodige vakmanschap. Via de Dealer Locator vind je jouw dichtstbijzijnde Wilms-dealer.

Hoe lang moet ik wachten tot mijn producten geplaatst worden?

Een bestelling die bij Wilms aankomt duurt ongeveer 4 tot 6 weken om geassembleerd en getransporteerd te worden naar jouw Wilms-dealer. Elk project wordt dan ook op maat gemaakt op onze site. Eens jouw product bij je dealer is aangekomen is het klaar om geplaatst te worden.

Opmeting
Komt Wilms langs voor opmetingen?

Je kan vrijblijvend aan een Wilms-dealer vragen om een opmeting te komen doen voor je project. Op die manier ontvang je ook meteen een gedetailleerde offerte.

Levering
Wat is de levertijd van mijn product?

Een bestelling die bij Wilms aankomt duurt ongeveer 4 tot 6 weken om geassembleerd en getransporteerd te worden naar jouw Wilms-dealer. Elk project wordt dan ook op maat gemaakt op onze site. Eens jouw product bij je dealer is aangekomen is het klaar om geplaatst te worden.

Garantie
Krijg ik garantie op mijn Wilms-product?

Dat hangt van de dealer af. Zij voorzien de eventuele garantie. Je kan er wel van uit gaan dat de producten van Wilms levenslang meegaan. Wij gebruiken enkel duurzame materialen en binden nooit in op kwaliteit. Wij blijven overigens ook na de plaatsing beschikbaar mocht je met vragen zitten of een ontevredenheid willen melden.