Wilms screens kiezen in 5 stappen

Kies uw screens in 5 stappen

18.09.2019

Oké, u heeft de knoop doorgehakt dat u het beste voor screens kiest in plaats van rolluiken voor uw woning? Dan is het halve werk al gedaan. Maar nu moet u een screen gaan kiezen. En dat is niet vanzelfsprekend. Daarom helpen wij u op weg naar de juiste screens in 5 stappen.

Stap 1: nieuwbouw of renovatie?

Bij een nieuwbouw zijn screens vaak nodig om een goede energieprestatie van uw woning te bereiken. In nieuwbouwprojecten zal uw architect over het algemeen proberen om zo veel mogelijk gratis licht en warmte binnen te krijgen. Dat wordt dan vaak gedaan met grote raampartijen.

Een probleem daarvan is oververhitting in de woning. Om dat tegen te gaan, kunt u screens installeren. Dan blijft het ook in de zomer fris in huis. Een investering voor u, maar wél eentje die loont. Afhankelijk van het type bouw (nieuwbouw of renovatie) zijn er verschillende systemen mogelijk, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Stap 2: de perforaties

Daarnaast zijn ook de perforaties van belang. Iedere screen heeft kleine gaatjes die gaan bepalen hoe transparant het doek is; dus hoeveel licht en warmte erdoor zal kunnen.

De perforatie zal vaak uitgedrukt worden in een openheidsfactor. Een openheidsfactor van 1% heeft minder perforatie en laat dus minder licht en warmte door dan bijvoorbeeld 5%.

De keuze zal dus afhangen van hoeveel in- en uitkijk u wenst, in combinatie met de gewenste licht- en warmte-inval.

Stap 3: de oprolassen

Standaard wordt er een stalen as gebruikt bij screens. Bij ons heeft u echter nog 2 extra mogelijkheden, namelijk de aluminium en carbon as. Deze 2 assen hebben een beter hanggedrag omdat het gewicht van de as veel lichter is.

Dankzij een nieuw type doekaanhechting voorkomen we ook horizontale oprollijnen. De carbon as zit standaard in screens vanaf 4 meter. De aluminium as is optioneel voor kleinere lengtes.

Stap 4: de bediening van uw screens

Screens hoeft u al lang niet meer manueel te bedienen. De automatisatiemogelijkheden zijn ruim. Er is de klassieke elektronische bediening, waarbij u onder meer de mogelijkheid heeft om de screen aan te sturen met een schakelaar op de muur, handbediening of zelfs applicatie op de smartphone of tablet. U kunt uw screens ook laten werken op basis van licht- en warmtesensoren om zo steeds een passend binnenklimaat te hebben naargelang de weersomstandigheden.

Stap 5: de kleur kiezen

De screens komen aan de binnen- of buitenkant van uw woning, afhankelijk van het type screen dat u kiest. Dat wil zeggen dat iedereen ze zal kunnen zien. Daarom is een doordachte kleurkeuze van cruciaal belang.

Wij adviseren dat u zich voor de kleur van uw voorzetscreens gaat baseren op de kleuren van het buitenschrijnwerk van uw ramen en deuren. De meerderheid van de screens die wij plaatsen bij onze klanten, zijn dan ook in dezelfde RAL-kleur als het buitenschrijnwerk. Bij opbouwscreens, zichtbaar langs de binnenkant van de woning, wordt meestal gekozen om de kast af te stemmen op de verf of het behangpapier.

Ook de doorkijk is van belang. Zo kijkt u beter naar buiten door donkere doeken. ’s Avonds is dat net omgekeerd. Wanneer u het licht binnen aansteekt, is er meer inkijk naar binnen door donkere doeken.

Heeft u de juiste keuze voor uw screens in gedachten? Of kunt u nog wat extra advies gebruiken? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Contacteer een Wilms schaduwexpert