Inbouwscreen Zip X Zero 05 lores

Meubels, tapijten en parket beschermen met Wilms zonwering

25.09.2023

Nazomers genieten met zonwering

Zonwering bewijst absoluut zijn nut tijdens de nazomer, want de voordelen zijn legio. Zo reguleer je de temperatuur in je woning. Door de felle zonnestralen buiten te houden, voorkom je oververhitting en blijft het binnen koeler. Je bespaart energie, want dankzij zonwering vermindert de behoefte aan airconditioning, wat dan weer leidt tot lagere energiekosten. Verder beschermt zonwering tegen schadelijke ultraviolette (UV) stralen, die naar het einde van de zomer toe niet minder actief zijn dan in volle zomer. Zo verlaag je het risico op huidbeschadiging en verkleuring van meubels en stoffering vermindert. Zonwering kan het algehele comfort verbeteren door hinderlijke schittering op beeldschermen of andere oppervlakken te verminderen. Dit is vooral handig als je thuis werkt of veel tijd binnenshuis doorbrengt. Naast het reguleren van warmte en licht, is de privacy die zonwering brengt dankzij het verduisterende effect mooi meegenomen.

Je interieur beschermen tegen de zon

Zonwering is een uitstekende manier om meubels, tapijten en houten vloeren te beschermen tegen de vernietigende effecten van direct zonlicht. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan namelijk leiden tot verkleuring, vervaging en verslechtering van materialen zoals hout, stof en leer. Gelukkig zijn er oplossingen die je kunt overwegen om de zon slim te weren uit je woning en je meubels, tapijten en houten vloer zo goed mogelijk te beschermen.

Sommige meubelstoffen en vloerafwerkingen hebben een ingebouwde UV-bescherming, die ze bestand maakt tegen zonneschade. Als de indeling van je ruimte het toelaat, kun je ervoor kiezen om meubels af en toe te verplaatsen, bijvoorbeeld elk trimester met de wissel van de seizoenen, om de blootstelling aan zonlicht gelijkmatig te verdelen. Daarnaast loont het om goed na te denken over bomen, struiken en klimplanten die strategisch geplant worden omdat ze natuurlijke schaduw creëren rond je woning, waardoor je meubels, karpetten en parket minder zonlicht te verduren krijgen.

Uiterst doeltreffende methodes om de zon te weren en je meubels, tapijten en houten vloer te vrijwaren, zijn de fysieke barrières zoals dikke (rol-)gordijnen of verstelbare jaloezieën om het directe zonlicht te blokkeren wanneer dat nodig is. Je kunt de gordijnen sluiten of de jaloezieën kantelen om de hoeveelheid licht die de ruimte binnenkomt te regelen. Rolluiken die volledig kunnen worden gesloten, houden het zonlicht resoluut buiten. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen zowel zonlicht als warmte. Rolluiken weren de zon en kunnen helpen bij het isoleren van je huis, aangezien ze de warmteoverdracht verminderen. Zonwerende screens zijn dan weer vervaardigd van speciale stoffen die UV-stralen filteren terwijl ze toch wat licht doorlaten, wat het wooncomfort ten goede komt. Screens worden op ramen geplaatst om de blootstelling aan direct zonlicht te verminderen. Een zonnescherm dat op de gevel gemonteerd is, staat garant voor extra genot tijdens de nazomermaanden. Het creëert schaduw in je interieur en je geniet veel langer van buitenruimtes zoals je terras.

Het type zonwering dat je kiest voor jouw woning, hangt af van je budget, esthetische voorkeur en praktische overwegingen. Wat je wil is een comfortabele en aangename leefomgeving creëren, ook tijdens de warmere nazomermaanden. Een combinatie van verschillende zonweringsmethoden kan een effectieve oplossing zijn om een optimale bescherming te bieden voor je meubels, tapijten en houten vloeren tegen verbleking of verkleuring door direct zonlicht.

Gratis magnum prosecco