Wilms sfeerbeeld 15

Warmteverlies verminderen, wat zijn mijn opties?

23.11.2021

De energieprijzen voor zowel gas als elektriciteit zijn dit jaar fors gestegen. Een gemiddeld gezin betaalt momenteel 700 euro meer dan 2 jaar geleden. Om deze kosten te drukken zijn er tal van besparende oplossingen om je woning energiezuiniger te maken. Maar welke oplossingen kies je nu?

Isolerende rolluiken

Om je woning energiezuinig te maken is een goede isolatie nodig. Het is belangrijk om te weten dat het isoleren van je dak en je muren niet volstaat. Wist je dat 37% van onze warmte verloren gaat door ramen en deuren?. Een goede isolatie van je ramen en deuren is dus een must. Een effectieve methode om je ramen te isoleren zijn rolluiken. Ze werken namelijk isolerend, waardoor in de wintermaanden de koude lucht niet naar binnen kan en de warme lucht niet kan ontsnappen. Je verliest dus een pak minder warmte, waardoor je minder moet verwarmen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat rolluiken de energiefactuur met 10% doen verminderen.

De prijs van een rolluik hangt af van verschillende factoren, zoals het type, het materiaal, de kleur, de breedte en de manier van bediening. Voor een rolluik van 1 x 1 meter met handmatige bediening, betaal je ongeveer 500 euro per rolluik, inclusief plaatsing en elektrische motorisatie. Voor een rolluik van 2 x 2 meter met automatische bediening en montage betaal je ongeveer 700 euro per rolluik, ook geplaatst en met afstandsbediening.

Wat bespaar je met nieuwe rolluiken? Als een gemiddeld gezin een energiefactuur van 2.000 euro heeft, zal dat gezin dus jaarlijks makkelijk 200 euro besparen. Stijgen de energieprijzen verder, dan is je besparing nog groter.

Driedubbel glas

Een andere oplossing om je ramen te isoleren is kiezen voor driedubbel glas. Momenteel is driedubbel glas het beste isolerende glas dat vandaag op de markt is, het glas heeft namelijk de laagste isolatiewaarde. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Ramen met HR +++ glas hebben de laagste U-waarde, namelijk 0,5.

De gemiddelde prijs voor deze ramen bedraagt 170 euro per vierkante meter. Om al je ramen te vervangen, zal je 15.000 tot 20.000 euro moeten investeren. Dit is dus al een behoorlijke investering. Maar het is wel belangrijk om op te merken dat de jaarlijkse kostenbesparing voor een woning 400 euro bedraagt.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt 80% van haar energie uit natuurlijke bronnen, zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. Momenteel is het één van de meest milieuvriendelijke manieren om je woning te verwarmen. Daarnaast is een warmtepomp een goede manier om te besparen.

De prijzen van een warmtepomp variëren tussen de 5.000 euro en 25.000 euro, afhankelijk van welke soort warmtepomp je wilt. Met een warmtepomp kan je jaarlijks zo’n 270 euro besparen.

Er zijn dus verschillende manieren om te besparen op je energiefactuur, waarbij de ene methode een grotere investering vraagt dan de anderen. Rolluiken zijn een populaire en laagdrempelige oplossing om energie wegens hun relatief lage investering ten opzichte van hun return.

Zin om rolluiken te plaatsen aan jouw woning? Zoek een Wilms verdeler bij jou in de buurt en vraag hem vrijblijvend om advies of een offerte. Dat kan in enkele klikken.

Gratis magnum prosecco