Wilms S-Peil luchtdichte rolluiken

Wat is het S-peil en waarom is het belangrijk

19.09.2019

Het S-Peil of voluit het schilpeil is een nieuwe norm om de energie-efficiëntie van gebouwen uit te drukken. Het vervangt het K-peil voor gebouwen waarvoor de bouwaanvraag ten vroegste in 2018 is ingediend.

In het kort werkt uw S-peil als volgt: hoe minder energie u moet verbruiken in uw wooneenheid om te verwarmen of koelen, hoe beter.

Het S-peil wordt alleen berekend op winsten en verliezen die verband houden met de bouwschil. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld uw isolatie wel meetelt, maar de zogenaamde interne warmtewinst niet. Interne warmtewinst is bijvoorbeeld de warmte die binnen het gebouw vrijkomt door personen, ventilatoren, verlichting en andere apparatuur.

Waarom is het S-peil zo belangrijk?

Het S-peil past in de strategie van de overheid om te streven naar BEN-woningen of Bijna Energieneutrale woningen.

De bouwschil is daarbij cruciaal. Nu wordt niet alleen het isolatiepeil van gebouwen bekeken, maar ook de luchtdichtheid, schaduw, vorm, oriëntatie, beglazing, zonnewinst en maatregelen tegen oververhitting.

Het S-peil vervangt voor woongebouwen het K-peil vanaf 2018 en rekent af met de tekortkomingen ervan.

Het K-peil geeft enkel de kwaliteit van de isolatie van de gebouwschil aan, maar bijvoorbeeld niet hoeveel energie het kost om een woning te verwarmen of af te koelen. Het S-peil doet dat wel.

Hoe bereikt u een laag S-peil?

Om een laag S-peil te bereiken, houdt u best de volgende zaken in de gaten:

  • Isolatie
  • Luchtdichtheid
  • Zonnewinst
  • Beglazing
  • Beschaduwing
  • Thermische massa
  • Vormefficiëntie

Luchtdichte rolluiken voor een lager S-peil

Luchtdichtheid speelt dus een belangrijke rol en dan ligt er vaak een probleem bij rolluiken. De rolluikkasten zijn bij traditionele inbouw- of opbouwrolluiken wind doorlatend, waardoor er warmte uit uw woning verloren gaat.

Dat kunt u wel opvangen met voorzetrolluiken, maar die zijn zichtbaar aan de buitenkant van de woning, waardoor het resultaat wat minder esthetisch kan ogen.

Daarom hebben we bij Wilms ShutterX® bedacht. Een inbouwrolluik dat volledig luchtdicht wordt ingewerkt in de spouwmuur. Zowel bij de rolluikkast als in de vensterbank is bij ShutterX® rolluiken een isolatie voorzien in het procédé.

Meer weten over ShutterX® of hoe u uw S-peil laag kunt houden met rolluiken of screens? Stel ons gerust uw vragen.

Contacteer een Wilms schaduwexpert

Gratis magnum prosecco