Wilms werkvloer sfeerbeelden 14102021 046

Wilms lakt in ‘groene’ lakkerij

14.07.2023

Midden 2016 nam Wilms in Meerhout een volledig nieuwe lakkerij van zo’n 2600 m² in gebruik, voor voornamelijk zonweringsproducten, omdat de bestaande lakkerij uit zijn voegen barstte. Een installatie goed voor een investering in duurzame technieken van 3,6 miljoen euro, met milieuvriendelijke oplossingen op verschillende niveaus, die uniek zijn in België.

Duurzaam op elk vlak

Wilms gaat voor het duurzaamheidsprincipe in elke keuze. Van klein tot groot. Duurzaamheid is ons stokpaardje: hoge kwaliteitseisen voor onze producten om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen, en in onze bedrijfsstrategie en productieprocessen streven we naar oplossingen met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Daarnaast kiezen we in ons HR-beleid resoluut voor een duurzame benadering.

Bewijs hiervan is dat Wilms als één van de pilootbedrijven van Sustatool, een traject van de Vlaamse Overheid om duurzaamheid toegankelijk te maken voor Vlaamse bedrijven, al uitblonk nog voor we startten met een verdere optimalisatie. Ons duurzaamheidsbeleid blijft, zelfs na het afsluiten van het Sustatool-traject, opgevolgd worden door Hans Verboven, Professor Sustainability aan de Universiteit van Antwerpen.


'Groene' lakkerij

Eén van onze grootste duurzame successen is de realisatie van onze 'groene' lakkerij. En waarom is die lakkerij dan zo groen? Enkele groene facts uit de doeken gedaan:
In plaats van kraantjeswater zoals bij de oude lakkerij gebruiken we uitsluitend hemelwater. Het afvalwater vangen we opnieuw op en laten we door een vacuümverdamper gaan. De vacuümverdamper heeft een capaciteit van 200 liter water per uur en kost in zijn eentje al 250.000 euro. Dat toestel is uniek in België. Het zuivert het afvalwater om het nadien te demineraliseren, zodat we het opnieuw kunnen gebruiken. De eruit gefilterde afvalstoffen worden door een speciale afvalverwerker opgehaald. Op die manier komen we tot een systeem van nullozing.

  1. Bovendien wordt de volledige productiehal verwarmd door de gezuiverde warme lucht van de processen in de lakcabines terug in de hal te blazen als verwarming van de werkruimte. Extra verwarmen met fossiele brandstoffen is hier dus overbodig.
  2. Door de ‘groene’ lakkerij bewust op de bedrijfsterreinen in te planten in de nabijheid van de afdeling zonwering en de montagehal, kunnen de te lakken producten intern op karren vervoerd worden, en wordt een stevige vermindering van plasticverbruik en transport gerealiseerd.
  3. De lakpoeders zijn circulair. We doen aan poederrecuperatie: 90 procent van de poeders wordt gerecupereerd in het productieproces. De overige 10 procent wordt door een verwerker opgehaald, die er weer nieuwe poeders van maakt. Bovendien gaan alle profielen door een sensor, waardoor de installatie perfect weet hoeveel pistolen dienen te spuiten en er geen poeders onnodig in het proces gaan.
  4. De groene lakkerij is ERP gestuurd. Daardoor kunnen kleurenwissels tot een minimum herleid worden.
  5. De productieflow gebeurt in één beweging: er wordt dus maar één keer opgehangen en afgehaald tijdens het hele proces. Dit is een voorbeeld van lean’ werken, en voor de medewerkers in de lakkerij ook ergonomisch een pluspunt.

"Wilms nv is een familiebedrijf waar innovatie en duurzaamheid gewoonweg in het DNA zit. Zowel met hun producten, hun procesverbeteringen als met het HR-beleid zijn ze een trendsetter in de sector. Wilms is een sterk waarde-gedreven bedrijf met een langetermijnvisie." Hans Verboven, Professor of Sustainability at Antwerp University.