THOREAQ

De zonwering van Wilms in duurzame labowoningen van THOREAQ in Genk

16.04.2024

THOREAQ (officieel Testbed HOme Renovations, Energy solutions, and AirQuality), een uniek labo voor de bouwsector in Genk, opende onlangs officieel de deuren.

Het project wordt gerealiseerd door VITO en EnergyVille en is goed voor een investering van 2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen gefinancierd werd door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkelingen (EFRO React EU) en het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

Duurzame uitdaging voor bouwsector

Vlaanderen staat voor een immense uitdaging: tegen 2050 moeten alle gebouwen in Vlaanderen volledig klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat ons gebouwenbestand, dat tot de oudste en meest energieverslindende in Europa behoort, drastisch moet worden aangepakt. De bouwsector zelf zal een sleutelrol spelen in deze overgang naar een duurzame toekomst.

Twee identieke testwoningen

THOREAQ bestaat uit twee identieke testwoningen, een werkplaats en een werflabo in openlucht en zal gebruikt worden om innovaties binnen de bouwsector – denk maar aan innovatieve renovatie-oplossingen, de integratie van slimme energietechnologieën in bestaande gebouwen of geautomatiseerde bouwprocessen – te testen, valideren en demonstreren.

Testinfrastructuur voor AB testing

“𝘌𝘦𝘯 𝘥𝘦𝘳𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘵𝘦𝘴𝘵𝘪𝘯𝘧𝘳𝘢𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘵𝘸𝘦𝘦 𝘪𝘥𝘦𝘯𝘵𝘪𝘦𝘬𝘦, 𝘷𝘦𝘳𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘣𝘢𝘳𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘰𝘶𝘸𝘦𝘯 𝘪𝘴 𝘶𝘯𝘪𝘦𝘬 𝘪𝘯 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘢, 𝘥𝘦 𝘦𝘯𝘪𝘨𝘦 𝘪𝘯 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘴𝘰𝘰𝘳𝘵”, aldus Marlies Van Holm, programmamanager bij Energyville/VITO.

De twee testwoningen hebben namelijk volledig dezelfde opbouw en installaties, dezelfde oriëntatie, en quasi identieke bezonning, beschaduwing, regen- en windbelasting.

Binnenkort worden de woningen daarenboven voorzien van virtuele bewoners, toestellen die menselijk gedrag nabootsen, waardoor identiek (of verschillend) bewonersgedrag kan gesimuleerd worden in de huizen.

Op die manier kunnen AB-testen toegepast worden: één parameter in één van beide woningen veranderen en het effect van die verandering meten.

De gebouwen zijn uitgerust met demonteerbare gevels (3 van de 4 gevels per woning) en demonteerbare hellende daken. De betonnen draagstructuur met ankerrails maakt de installatie van elk type buitengevel mogelijk, waardoor verschillende bouwmaterialen of geïntegreerde technieken zoals zonnepanelen uitvoerig kunnen worden getest binnen THOREAQ.

Nu de testfaciliteiten officieel zijn geopend, zullen ze worden uitgerust met de nodige technologieën, interieurafwerking, sensoren en virtuele bewoners. Vervolgens zullen de testwoningen worden opengesteld voor bedrijven, onderzoekspartners en andere geïnteresseerden om hun innovatieve producten en diensten op ware schaal te testen, optimaliseren en demonstreren in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Zonwering van Wilms

Wilms rustte deze twee testwoningen uit met onzichtbare zonwering ZipX®Zero in samenwerking met Wilms dealer Beneens Alucon die de vakkundige plaatsing van de screens voor zich nam, licht Thomas Vanhauwere, salesmanager van Wilms, toe.

Baanbrekende projecten zoals THOREAQ versnellen de overgang naar duurzaamheid in Vlaanderen en dragen bij aan de Europese Green Deal. Door samenwerking tussen verschillende actoren kunnen we tegen 2050 klimaatneutraliteit bereiken in alle gebouwen.

En Wilms springt mee op de duurzame kar! Lees ook meer over het duurzaam aankoopbeleid van Wilms.

Meer weten over Wilms zonwering? Klik hier.

Gratis magnum prosecco